text.skipToContent text.skipToNavigation

Што се колачиња

 

Правила за постапување соколачиња

За да ја одржувате интернет страницата и да обезбедите дека нејзините функционалности се на очекувано ниво, eKupi користи технологија позната како "колачиња".
Колаче (eng. Cookie) е мал податок со мала големина кој интернет страницата ја сочувува во компјутер или на мобилниот уред на посетителот. Колачето овозможува интернет страницата да ги „запомни“ постапките на посетителите од претходните посети. Повеќето пребарувачи дозволуваат користење на колачиња, меѓутоа корисникот во секое време може да ги избрише или во пребарувачот да постави забрана за чување на истите. Најчестите причини за користење на колачиња се: идентификување на посетители, запомнување на специфични кориснички преференци, помагање во внесување на информации што веќе биле внесени за време на претходните посети, собирање податоци за анализа и промотивни кампањи. 

Колачињата можат да се класифицираат:

Според времетраењето

Привремени колачиња - се чувуваат на вашиот компјутер и автоматски се бришат по затварање на пребарувачот. Тие овозможуваатна интернет страницата да добие привремени информации, како што се коментарите или статусот на кошничката за купување.
Постојани колачиња - остануваат во вашиот пребарувач дури и по затворање на истиот и обично имаат датум на истекување. Тие чуваат информации какви што се корисничкото име и лозинката, што ви овозможува да ја користите функцијата „запамти ме“ при најавување, за да не мора да ги внесувате корисничкото име и лозинката секој пат кога ќе ја посетите ekupi.hr страницата. eKupi.hr користи постојани колачиња за да го олесни пристапот на регистрираните корисници.

Според правното лице од каде доаѓа:

Колачиња од прва страна - тие доаѓаат од интернет страницата што сте ја посетиле и можат да бидат привремени или постојани. Тие и овозможуваат на интернет страницата да ги чува податоци кои се користат кога корисник повторно ќе ја посети интернет страницата.
Колачиња од трета страна - има неколку надворешни сервиси кои чуваат ограничени колачиња за корисникот (Facebook, Instagram, Google Analytics i AdWords).

Според цел:

Неопходни колачиња: Тие се клучни за користење на интернет страницата и без истите страницата ќе ја нема целосната функционалност. Функционалните колачиња може да вклучуваат колачиња кои обезбедуваат услуга која корисникот ја побарал.

Колачиња за следење и анализа: Се собираат анонимно, тие не можат да ја следат активноста на корисникот на други интернет страници и се користат за следење на однесувањето на корисниците и за мерење на однесувањето на публиката и составување на извештаи за подобрување на интернет страницата.

Маркетинг колачиња за персонализирање на понудата и целење и рекламирање: Се користи за прикажување реклами релевантни за корисникот и неговите интереси. Овие колачиња може да се користат и за мерење на ефективноста на кампањата со која корисникот бил во контакт за време на посетата на интернет страницата.

 

Неопходни колачиња кои eKupi ги користи

 
ИМЕ ВРЕМЕ НА ИСТЕКУВАЊЕ СТРАНА ДОМЕН ОБЈАСНУВАЊЕ ТИП НА КОЛАЧЕ
acceleratorSecureGUID Времетраење на сесија Прва ekupi.mk Токен за сигурна сесија на корисникот Неопходни
__zlcmid 1 година Прва ekupi.mk Колачиња кој на корисниците им овозможува live разговор со корисничката подршка. Неопходни
JSESSIONID Времетраење на сесија Прва ekupi.mk Ова колаче го идентификува корисникот на серверот при посета на интернет страницата. Неопходни
anonymous-consents 1 година Прва ekupi.mk Ова колаче ги чува личните преференци на корисникот на интернет страницата за колачиња. Неопходни
ekupistorefrontRememberMe 14 дена Прва ekupi.mk Ги чува информациите за најавување на корисникот на интернет страницата (корисничко име и лозинка). Неопходни
cookie-notification 1 година Прва ekupi.mk Колаче кое се користи за помнење на поставките на корисникот - прифаќање на користење само неопходни колачиња на оваа интернет страница.  Неопходни
QSI_HistorySession Времетраење на сесија Прва ekupi.mk Колаче кое ги чува податоците која страна корисникот ја посетил за времетраење на сесијата.  Неопходни
ekupiHr-cart 11 години и 5 месеци Прва ekupi.mk Ги чува податоците за производите во кошничката во случај корисникот да се врати на страницата.  Неопходни
__cfduid 1 месец Трета zopim.com Дозволува пристап на корисниците на кои не им е намерно ограничен од страна на сопственикот на интернет страницата (Blacklist). Неопходни
TSNGUID 1 година Трета newrelic.com Колачињата што се користат за толкување, подобрување и оптимизирање на интернет страницата во согласност со однесувањето на корисниците на страницата. Неопходни
search_samesite 1 месец Трета google.com Оневозможува праќање на информации за движењето на корисници кон други интернет страници Неопходни
BIGipServer-ekupi-ekupi Сесија прва ekupi.mk Колачињата се дизајнирани за чување и оптимизирање на поставките на интернет страницата. Неопходни
_gat_UA-5850407-2 1 минута Прва ekupi.mk Колаче кое е поврзано со Google Analytics. Се користи за оптимизација на AdWords. Колачиња за следење и анализа
_ga 2 години Прва ekupi.mk Ова колаче е поврзано со GoogleAnalytics. Се користи за меѓусебно разликување на корисниците на начин да на секој корисник му се додели случаен генериран број со кој се идентификува корисникот. Вклучен е во секое барање на страницата и се користи за добивање на податоци за посетителите, сесиите и кампањите за цел на аналитички извештаи за страницата. Колачиња за следење и анализа
_gid 1 ден Прва ekupi.mk Ова колаче е поврзано со GoogleAnalytics. Служи за меѓусебно разликување на корисниците. Колачиња за следење и анализа
ANID 1 година Трета google.com Google Analytics за таргетирање и рекламирање
Google го користи ова колаче за да ја тестира ефективноста на рекламирањето низ интернет страницата со помош на сопствени услуги.
Колачиња за следење и анализа
_fbp 3 месеци Прва ekupi.mk Колаче кое го олеснува квалитетното пласирање на реклама на посетителите на интернет страницата кога се на Facebook или на дигитална платформа која го стартува Facebook Advertising Маркетинг
_gcl_au 3 месеци Прва ekupi.mk Колаче што овозможува разбирање на корисничките навики при користење на интернет страницата, преку генерирање на аналитички податоци. Маркетинг
 

Колачиња за следење и анализа кои ги користи eKupi

ИМЕ ВРЕМЕ НА ИСТЕКУВАЊЕ СТРАНА ДОМЕН ОБЈАСНУВАЊЕ ТИП НА КОЛАЧе
inpsession_7433_hr 1 ден Прва ekupi.mk Колачињата кои се користат за толкување, подобрување и оптимизирање на интернет страницата во согласност со однесувањето на корисниците на страницата. Колачиња за следење и анализа
inptime0_7433_hr Времетраење на сесија Прва ekupi.mk Колачињата кои се користат за толкување, подобрување и оптимизирање на интернет страницата во согласност со однесувањето на корисниците на страницата. Колачиња за следење и анализа
inptime0_7433_hr 1 ден Прва ekupi.mk Колачињата кои се користат за толкување, подобрување и оптимизирање на интернет страницата во согласност со однесувањето на корисниците на страницата. Колачиња за следење и анализа
1P_JAR 1 месец Трета google.com Колаче што се користи од страна на Doubleclick. Ова колаче се користи за прикажување на релевантни реклами на корисникот според неговите преференции.  Колачиња за следење и анализа
CONSENT 17 години и 6 месеци Трета google.com Регистрира единствен ID за задржување на статистички податоци за видео записите од YouTube кој корисникот ги гледал. Колачиња за следење и анализа
NID 6 месеци Трета google.com Google Maps колаче. Служи за нормално прикажувае на картата. Колачиња за следење и анализа
OTZ 1 месец Трета google.com Google Maps колаче. Ги памти Вашите поставувања и согласности на Вашата Google сметка. Важи само за корисници кој се најавени на нивната Google сметка Колачиња за следење и анализа
intercom-id-cyym0u3i 9 месеци Трета newrelic.com Колачињата кои се користат за толкување, подобрување и оптимизирање на интернет страницата во согласност со однесувањето на корисниците на страницата. Колачиња за следење и анализа
ref_page_url Времетраење на сесија Трета newrelic.com Колачињата кои се користат за толкување, подобрување и оптимизирање на интернет страницата во согласност со однесувањето на корисниците на страницата. Колачиња за следење и анализа
_mkto_trk 2 години Трета newrelic.com
Ова колаче овозможува следење на однесувањето/ангажманот на корисникот како примател преку електронска кампања.
Колачиња за следење и анализа
optimizelyEndUserId 6 месеци Трета newrelic.com Чува уникатен идентификатор на посетител заради оптимизација наинтернет страница. Колачиња за следење и анализа
s_cc Времетраење на сесија Трета newrelic.com Колачињата кои се користат за толкување, подобрување и оптимизирање на интернет страницата во согласност со однесувањето на корисниците на страницата. Колачиња за следење и анализа
s_fid 2 години Трета newrelic.com Колачињата кои се користат за толкување, подобрување и оптимизирање на интернет страницата во согласност со однесувањето на корисниците на страницата. Колачиња за следење и анализа
com-session-cyym0u3i 1 месец Трета newrelic.com Колачињата кои се користат за толкување, подобрување и оптимизирање на интернет страницата во согласност со однесувањето на корисниците на страницата. Колачиња за следење и анализа
ajs_anonymous_id 1 година Трета newrelic.com Колачињата кои се користат за толкување, подобрување и оптимизирање на интернет страницата во согласност со однесувањето на корисниците на страницата. Колачиња за следење и анализа
ei_client_id 2 години Трета newrelic.com Колачињата кои се користат за толкување, подобрување и оптимизирање на интернет страницата во согласност со однесувањето на корисниците на страницата. Колачиња за следење и анализа
 

Маркетинг колачиња кој ги користи eKupi

ИМЕ ВРЕМЕ НА ИСТЕКУВАЊЕ СТРАНА ДОМЕН ОБЈАСНУВАЊЕ ТИП НА КОЛАЧе
_gac_UA-5850407-2 3 месеци Прва ekupi.mk Колаче за услуги на Google Ads кое се користи за анализа на податоци од пласираните кампањи. Преку колачето се мери интеракцијата на корисникот со интернет страницата (конверзија) преку реклами, а на корисникот му се прикажуваат таргетираните реклами.  Маркетинг
_gcl_aw 3 месеци Прва ekupi.mk Колаче за услуги на Google Ads кое се користи за анализа на податоците од пласираните кампањата. Преку колачето се мери интеракцијата на корисникот со интернет страницата преку рекламите, а на корисникот му се прикажуваат таргетираните реклами.  Маркетинг
DSID 1 ден Трета doubleclick.net Колаче кое се користи од страна на Doubleclick за поврзување на активностите на корисникот со различни уреди доколку корисникот користи Google сметка на повеќе различни уреди. Се користи за координирано праќање на реклами и мерење на конверзијата.  Маркетинг
IDE 1 година Трета doubleclick.net Колаче кое се користи од страна Doubleclick. Ова колаче се користи за прикажување на релевантни реклами на корисникот според неговите преференции.  Маркетинг
__ar_v4 2 години Трета newrelic.com Колаче кое се користи од страна Doubleclick. Ова колаче се користи за прикажување на релевантни реклами на корисникот според неговите преференции.  Маркетинг
__adroll_fpc 1 година Трета newrelic.com Колаче што собира информации за на корисникот да му се пласираат порелевантни реклами.  Маркетинг
APISID 2 години Трета google.com Колаче за услуги на Google Plus кое се користи за споделување содржини на социјалната мрежа Google Plus Маркетинг
SAPISID 2 години Трета google.com Колаче за услуги на Google Plus кое се користи за споделување содржини на социјалната мрежа Google Plus Маркетинг
HSID 2 години Трета google.com Безбедносни колачиња кои содржат дигитално потпишани и криптирани записи за корисничкиот ID на вашата сметка на Google. Ви овозможува блокирање на многу типови на податоци. Маркетинг
SID 2 години Трета google.com Безбедносни колачиња кои содржат дигитално потпишани и криптирани записи за корисничкиот ID на вашата сметка на Google. Ви овозможува блокирање на многу типови на податоци. Маркетинг
SIDCC 1 година Трета google.com YouTube video embed колаче Маркетинг
__Secure-3PAPISID,  2 години Трета google.com Колачето за таргетирање и рекламирање кое се користи за прикажување на релевантни реклами на корисникот според неговите преференции.  Маркетинг
__Secure-3PSIDCC,  1 година Трета google.com Колачето за таргетирање и рекламирање кое се користи за прикажување на релевантни реклами на корисникот според неговите преференции.  Маркетинг
 __Secure-3PSID,  2 години Трета google.com Колачето за таргетирање и рекламирање кое се користи за прикажување на релевантни реклами на корисникот според неговите преференции.  Маркетинг
ssid 2 години Трета google.com Google Analytics за таргетирање и рекламирање
Google го користи ова колаче за да ја тестира ефективноста на рекламирањето низ интернет страницата со помош на сопствени услуги.
Маркетинг
aid 6 месеци Трета google.com Колаче кое што се користи од страна на Doubleclick. Ова колаче се користи за прикажување на релевантни реклами на корисникот според неговите преференции.  Маркетинг
fr 3 месеци Трета facebook.com Колаче што се користи за следење на корисниците на Фејсбук и се користи за рекламирање.  Маркетинг
_gaexp 2 месеци Прва ekupi.mk Ова колаче се користи за да се утврди дали корисник учествува во експеримент со А/Б на Google Optimize и времето на истекување на експериментите во кои корисникот учествувал.  Маркетинг
_webpushrEndPoint 3 месеци Трета webpushr.com Ова колаче го чува единствениот URL поврзан со корисничката push претплата. Се чува само доколку корисникот ги прифати известувањата за push известувањата. Маркетинг
DV 1 ден Трета google.com Колаче кое што се користи од страна на Doubleclick. Ова колаче се користи за прикажување на релевантни реклами на корисникот според неговите преференции.  Маркетинг


Кои опции ви се достапни?
еKupi ви овозможува во било кое време да ги ажурирате поставувањата за колачиња. Истотака, можете во било кое време да ги избришете колачињата.
Во поставките можете да изберете кои колачиња сакате да ги прифатите.