text.skipToContent text.skipToNavigation

Летни автомобилски гуми

За разлика од зимските пневматици, летните имаат својство да го заштитат автомобилот од “aquaplaning” на влажни коловози и да пружат удобно возење. Летните гуми се користат во текот на летниот период кога надворешните температури се над +7 степени. Поради таа причина примесите во летните гуми ги прават гумите многу потврди во споредба со зимските, и ги прават многу по меки кога надворешните температури ке бидат над +15 Степени.Доколку зимските пневматици не се навремено сменети имаме ризик од продолжено запирање на автомобилот, бучава поради екстра мекоста на зимските гуми, аквапланинг и неефикасно искористување на гумите односно скратен животен век. Летните гуми ги губат своите возни својства кога надворешните температури се под +7 степени. Летните гуми имаат посебен дизајн на контактната површина на пневматикот кој се состои од пори во облик на блокови, исто така лените пори се помалобројни од зимските пори на зимските гуми. Возилата со летни гуми запираат 6 до 7 метри побрзо за разлика од возилата со зимски гуми, во услови на високи температури.

Ljetnje auto gume

Целогоднишни автомобилски гуми (All Season)

Целогодишните автомобилски гуми се наменети за возење во текот на целата година, имаат ознака АS исто така ја содржат и ознаката M+S. Овие гуми не се нути зимски ниту летни, овие гуми се баланс помеѓу карактеристиките и перформансите на летните и на зимските гуми но исто така се многу полоши во однос на едните и другите. Овие целогодишни гуми се наменети за возила кои не поминуваат голем број километри во текот на годината и се вистински предизвик во зимски и влажни услови. Најголема предност на овие гуми е нивната употреба низ текот на целата сезона. Секоја целогодишна гума е компромис на перформанси и карактеристики кои мора да задоволат одредена потреба на корисникот.

Celogodišnje auto gume

Зимски автомобилски гуми

  • Зимските автомобилски гуми може да се препознаат по неколку визуелни индикатори како што е дизајнот на контактната површина на пневматикот, мекоста на гумата и материјалот од кој е направена и секако најбитната ознака на бочниот ѕид од гумата “снегулка со планина и буквите М+S”
  • Снегулката со планина означува задоволување на сите критериуми за безбедно возење при довзолени брзини во услови од снег и ниски температури(температури под +7 степени). М+S ознаката доаѓа како скратеница од англиските зборови Mud + Snow, што во превод би значеле кал и снег.Контактната површина на зимската М+S гума е така дизајнирана што во споредба со летните гуми пружи супериорно запирање и управување на снег и мраз. М+S ознаката се појавува и на целогодишните A+S гуми како индикатор дека може да се користат во зимски услови.
  • Законската регулатива во Република Македонија побарува од учесниците во сообраќајот да имаат сменети пневматици на своите возила најкасно до 15 Ноември, но препорачливо е пневматиците да се сменат и побрзо доколку температурите се веќе под +7 степени целзиусови.
Zimske auto gume