text.skipToContent text.skipToNavigationКлима уредите станаа неизбежен дел од просториите во кои живееме и работиме. Обединети со околината, освен функциите ладење, прочистување и греење на воздухот, клима уредите го комплетираат уредувањето на просторот и чинат заокружена целина. 
VIVAX клима уредите ги поместуваат границите, ги задоволуваат и најсложените корисници и овозможуваат совршена атмосфера. Се одликуваат со врвен дизајн за најмодерните простории, но не забораваат ниту на неизбежните традиционални уредувања, па така нудат и модели со класичен дизајн за “безвременските” простории.
Посебен нагласок е ставен на енергетската ефикасност, а со самото тоа и високи стандарди, што докажува и најновата заслужена награда QUADAL-QUALITY MEDAL, потврда дека на корисниците им нудат највисоко ниво на квалитет. 
 

Klime za proljeće

Пролет

Со будењето на пролетта доаѓа до зголемување на концентрацијата на полен во воздухот. Kлима уредите се користат за греење и прочистување на воздухот, па затоа лицата кои што страдаат од астма или се алергични на полен, ќе осетат големо олеснување во кругот на својот дом бидејќи клима уредот ќе ги отстрани честичките полен во воздухот. Истотака со клима уредите можете да го решите проблемот со влагата која се појавува заради релативно висок број на дождливи денови кои последично носат бактерии и вируси. Вашиот дом ќе биде потопол, а бактериите и вирусите уништени.

Klime za ljeto

Лето

Во летните месеци клима уредите се користат за што и примарно беа наменети, ладење на домот. Во голем број на случаеви домот и не е потребно да се олади, туку доволно е само да се одвлажни. Голем процент од влагата настанува заради големите разлики на внатрешната и надворешната температура, а таа разлика предизвикува настанување на спарнина. Овој непријатен проблем клима уредите ќе го решат без проблем, ако истата се подеси на одвлажнување. Со самото намалување на влагата во просторијата, во 80% од случаите климата нема да биде потребно да ја користите за ладење.

Klime za jesen

Есен

Во есенските месеци од годината, ноќите се свежи а деновите топли. Што би рекле идеално за греење со клима уредите. Клима уредите за многу кратко време ќе ги заграат просториите и ќе ја одржуваат температурата идеална за овој преиод од госината, додека трошокот за електрична енергија нема ни да го осетите..

Klime za zimu

Зима

Клима уредите во ладните зимски месеци можат совршено да функционираат. Најголем дел од денот го поминуваме во затворени простории во кои сме изложени на вируси, бактерии, грипови и многу други причинители на болести. Голем број зарази можеме да спречиме со клима уредите кои во својот систем имаат функции за филтрирање на воздухот, при што значително се уништуваат вирусите и бактериите. Греењето е многу едноставно. Само зададете ја посакуваната температура и уживајте во топлината на вашиот дом. Трошоците при греење со клима уредите се најниски за разлика од сите видови на греење. Ако земете во предвид дека клима уредите имаат повеќе функционалности (се користат и за ладење), лесно ќе заклучиме дека заштедата на домашниот буџет е голема!

Energetska učinkovitost klima uređaja

Зошто е енергетската ефикасност толку важна?

Додека во минатото клима уредите биле во групата на поголеми потрошувачи, од 2013 година е вметната нова класификација на клима уредите со кои се направени големи промени. Се вметнати нови енергетски класи (А+++, А++, А+) во просторите на ЕУ, а истовремено се забранети увоз и продажба на производи кои имаат висока потрошувачка и полоша енергетска класа.

Со уредите со повисока енергетска ефиксаност имате заштеда на енергија, пари и одржување, а успевате да го оладите или загреете вашиот простор со многу помал трошок. Освен тоа, овие клима уреди се многу потивки и можете да уживате во вашата просотрија без да ви смета нивната работа. Целта на овие уреди е да ја зголеми уделот на обновливата енергија за 20%, и да го намали трошокот на енергија за 20% и емисијата на CO2 за 20%.

Kako odabrati klima uređaj

Идеалната клима уред можете да ја одберете само во неколку чекори водејќи се према:

 • Намената на клима уредот – Дали сакате да го користите само во летните месеци или цела година би го користеле?
 • Видот на клима уредот – во зависнот од просторот во кој ќе биде поставен (ѕидна, подна или мултисплит клима)
 • Моќност на клима уредот (kW) – капацитет на клима уредот за просторијата во зависност колку сакате да биде стоплена/изладена просторијата.
 • Енергетската потрошувачка – во старт уредите се малку поскапи, но долгорочно се многу исплатливи

Важни карактеристики на кои треба да се обрне внимание при одбирање на клима уред се:

 • Димензија на внатрешната единица и надворешната единица – доколку сте ограничени со просторот
 • Бучност на уредот – проверете ја бучавоста на уредот, пожелно е бројката да е што пониска
 • Естетски изглед на уредот – има голем избор на бои, дизајн на клима уреди со кои можете да го разубавите вашиот простор
 
Kako uštedjeti kod korištenja klima uređaja

Сезона – Ладење:

 • Вклучувајте ја климата во утринските саати – пониска надворешна температура во утринските саати ќе овозможи полесно постигнување на посакуваната температура. Оставете ја да работи без прекин цел ден (уредот автоматски ја одржува температурата што ќе резултира со минимална потрошена енергија).
 • Поставете температура во просторијата од 24 – 26 ºC за оптимално работење
 • Ако ја поставите температурата од 7 – 10 ºC пониска од надворешната, клима уредот ќе троши од 3 – 5% помалку за секој степен на термостатот.
 • За максимална заштеда оставете ја климата да работи во текот на целиот ден на 26 ºC додека не сте дома.
 • Се препорачува користење на функција за одвлажнување на просторот – уредот истовремено го одвлажнува и лади просторот.За секое прашање или совет при донесување на одлука за вашиот уред можете да не прашате на info@ekupi.mk или контактирајте не на телефон 02 3202 900Ако вашиот уред има функција за Wifi контрола, поставете ги посакуваните параметри еден саат порано пред да пристигнете во домот за максимален комфор. Оваа фукнција овозможува заштеда при ладење и греење.


Сплит клима уреди се сите клима уреди од една внатрешна и една надворешна единица. Постојат голем избор на моно клима уреди во зависност од наментата, дизајнот, димензиите и останатите каратеристики. Секоја внатрешна единица доаѓа во комплет со соодветна надворешна единица во распон на моќност од 2,0kW (куќна изведба) па до 14,0+kW (за поголеми магацински простории).

Мулти сплит клима уреди
Мулти сплит клима уредите се составени од една надворешна и повеќе внатрешни единици. Постојат повеќе варијанти на мулти сплит клима уреди во зависност од внатрепната единица – ѕидна, канална, касетна, подна и тарапетна... Секој произведувач нуди широк спектар на мултри сплит уреди во зависност од дизајнот, намената, димензијата и останатите каратеристики. Надворешната единица во зависност од моќноста може да поддржи највеќе до 8 внатрешни единици од различни типови и моќност.


 

Припремете се на време за грејната сезона!

 

Со развојот на технологиите, греењето со клима уред е едно од најефикасниот и најефтиниот начин и тоа благодарение на инвертор компресорите. Дигиталната регулација на бројот на вртежите на надворешната единица, компресорите овозможуваат да се прилагоди трошокот на климата со вистинските потреби за тој простор. Тоа значи дека клима уредот работи со максималната моќност за побрзо постигнување на посакуваната температура. Кога ќе се достигне посакуваната температура, инверторот го намалува капацитет а со тоа и потрошувачката на електрична енергија..

Благодаренение на развојот на инвертер клима уредите, веќе истите не се користат само летно време, бидејќи постои повеќенаменска употреба. Голем дел од клима уредите имаат можност за греење на надворешна температура до -20 ºC, во зависност од моделот, но веќе се појавуваат клима уред кои имаат можност за греење во екстремни зимски услови при температура до -32 ºC.
 

Денешните клима уреди освен за ладење и греење одлични се и за прочистување и филтрирање на воздухот во просторијата. Своите функции (во зависност од моделот) ќе ви овозможат најудобно живеење во вашиот дом во било кое време од годината.