text.skipToContent text.skipToNavigation

Уреди ја градината и заштеди!

Секој кој има своја градина знае дека со доаѓањето на пролетта започнува и работата во неа. Но, на крајот, сето тоа вреди кога ќе поминете време во уредна и убава градина.

Подготвивме се што ви е потребно за уредување на вашата градина и двор, а попатно заштедете пари!

Пронајди го својот алат

Одбери по бренд

Praktik Garden alati Vrt uredi i uštediEinhell alati Vrt uredi i uštediADK alati Vrt uredi i uštediRuris alati Vrt uredi i uštediMakita alati Vrt uredi i uštediVillager alati Vrt uredi i uštediFiskars alati Vrt uredi i uštediEcho alati Vrt uredi i uštediStanley alati Vrt uredi i uštediBosch alati Vrt uredi i uštediBosch Professional alati Vrt uredi i uštediDewalt alati Vrt uredi i uštediBlack and Deceker alati Vrt uredi i uštediKater alati Vrt uredi i uštedi

Како да одберете?

Како да ја изберете идеалната косилка за својот двор?

1. Големина на тревникот?
Поседувате голем тревник до 5000 м2? Во тој случај ви треба јака "машина" и немате друг избор освен да земете тракторска косилка. Помалите тревници до 500 m2 можете без проблем да ги одржувате со батериска или електрична косилка. За тревници со средна и средна површина до 1500 м2, препорачуваме некои од моделите со поширок опсег на работа (од 46 см до 56 см) со и без дополнителни функции, како што е колектор или самоодни. Секако, имаме добра понуда за оние кои сакаат да гледаат како другите косат. Роботски косилки!

2. Начин на работа?
Во понуда имаме рачни, електрични, роботски, батериски и моторни косилки. Ако имате помал тревник без многу пречки за електричниот кабел, тогаш една од електричните косилки е вистинскиот избор. Ако не сакате бучава и кабли, а имате помал тревник, тогаш акомулаторските косилки се совршени за вас. За поголеми тревници, дефинитивно препорачуваме една од машините за косење со бензински мотори. Голем избор на погонски единици, ширина на сечење и придружна опрема ќе ги задоволат и најсложените корисници. Направете вистински избор!

3. Погон
Трета битна работа при купување на косилка е погонот, односно дали косилката е самоодна или не. Ако сакате да ги набилдате своите мускули тогаш секако земете косилка на туркање. Доколку сакате само да управувате со косилката тогаш самоодна е најдобар избор! Повеќето косилки се опремени со фаќач на трева, а некои со можност за странично исфрлање. Значи, многу е важно дали сакате вашата косилка да ги собира иссечоците, или со посебен сет да ги исфрла честички од сечењето, кои потоа повторно ќе паднат на тревникот. Доколку пак сакате да зачекорите во иднината, вашиот избор е роботска косилка!

4. Мотор
Моќноста на моторот не секогаш е пресудна. Факт е дека на нас ни е потребна моќност, но и таа моќност мора да биде пропратна со квалитетен пренос и останати делови од косилката, како би добиле добро балансирана машина.

5. Куќиште, тркала и рачки
Добро треба да се размисли и да се земе во предвид колку самата косилка ке биде користена. Што е полесно за одржување? Дали би сакале косилка која ке може да се склопи? Каде би ја чувале вашата косилка? Уште една битна ставка при купување на косилка е колку често ја менувате висината на косење? Во нашата понуда скоро сите косилки имаат регулација на висината за косење. Ако сакате вашата косилка да биде подолго време во вашиот двор, обавезно исчистете ја после секое косење затоа што киселината од тревата создава ‘рѓа на вашата косилка. 'Рѓата не е ваш единствен потенцијален проблем, незгодниот и лош мирис од скапаната трева која се има залепено на куќиштето од косилката секако не е едно од нештата што некој би го посакал во својот двор! Доколку сеуште не знаете која косилка е идеална за вас испрететени слика од вашиот тревник и неговата димензија на info@ekupi.mk и нашиот тим ке ви помогне!

Како да одберете идеален тример за својот двор?

1. Големина на трева и видови на вегетација
Дали имате долем или мал терен? Тоа би било едно од главните прашања. Ако имате мала површина која треба да ја обработувате тогаш електричен или батериски тример би бил доволен за да ја заврши работата. Кај големите површини бирајте моторен тример. Колку би бил моќен тримерот зависи од видот на вегетација.

2. Погонски мотор
Тримерите доаѓаат во неколку видови погони од кои зависи нивната моќност. Електричните мотори се со различна моќност изразена во вати, батериските во волти а моторните тримери во киловати. Електричните и батериските тримери доаѓаат во верзии со четкици и без четкици, а моторните тримери во двотактни и четиритактни изведби.

3. Што се се наоѓа на теренот?
Ако на теренот има само трева, тогаш е битно да се одбере тример со што поголема површина на косење. Ако на теренот за косење има многу видови на овошки, дрвја, цвекиња треба да се внимава што се коси и да се одбере тример со помала површина на косење. Доколку теренот на косење е нерамен, содржи многу камења и грмушки, тогаш тример е идеален избор за да ја заврши работата.

4. Осовина и држач на тримерот
Тримерите имаат рамна и закривена осовина. Закривената осовина служи за косење околу грмушки,цвекиња и овошки затоа што со неа полесно се ракува поради распределената рамнотежа. Рамната осовина е посилна и подолга од закривената , и со неа може лесно да се пристапи под некој предмет. Постојат две главни изведби на држачот: стандардна еднорачна или “велосипед” гидан рачка.

5. Тежина
Дали тримерот се држи во раце или се носи на појас, тежината е битен фактор при купување на тример. Првиот чекор до сега веќе сте го прочитале и веќе знаете да процените колку време ке ви треба да се искоси тревникот и со тоа ке ја одредите идеалната тежина.

6. Прибор за сечење
Глава со конец – најчесто се користи пластичен конец а постојат повеќе видови: округли, четвртасти или армирани Глава со ѕвезда – ѕвездата најчесто е челична, но постојат и пластички. Ѕвездата се користи кај густа трева или дрвени растенија.

СОВЕТИ:
1. Кога косите обавезно носете заштитни очила!
2. Препорачливо е да се носи кацига и слушалки при косење, посебно кога се коси со гласни моќни тримери.
3. Задолжително носете заштитна облека!
4. Никогаш не точете старо гориво затоа што тоа може да го оштети цилиндарот и да го скрати векот на траење на тримерот.
5. Задолжително исперете го тримерот до рачката после користење!

Ако сеуште не знаете кој модел на тример да го одберете, испратете ни слика од тревникот и негова големина на info@ekupi.mk и нашиот тим ке ви помогне!