text.skipToContent text.skipToNavigation

Греење и ладење

besplatna dostava kamina, peći, grijalica

Зошто да се грижите како да го прнесете вашиот камин кој тежи од 70 до 200кг? Нарачате на еКупи интернет продавницата и очекуватеј го вашиот нов камин, печка, клима уред или шпорет на дрва без стрес и оптеретување! И сето тоа бесплатно.

ista cijena za plaćanje do 12 rata kamina, peći, grijalica

Можност за плаќање со различни кредитни картички до 12 рати и опција без камата и зголемена цена, на вас е да одберете која опција највеќе ви одговара.

najveća ponuda na jednom mjestu kamina, peći, grijalica

Физичките продавници се главно ограничени со просторот и од таа причина немаат можност за широка понуда на камини, печки, клима уреди и шпорети.
Затоа еКупи има шиорка понуда на артикли по атрактивни цени.

АКЦИИ

Клима-уреди-за-дом Vivax АКЦИИ
Prity
Електрични-греалки АКЦИИ

БРЕНДОВИ

Vivaax Клима-уреди-за-дом
Prity Клима-уреди-за-дом
Trgoproduct Клима-уреди-за-дом
AlfaPlam Клима-уреди-за-дом
Sencor Клима-уреди-за-дом
Adler

КУПУВАЈТЕ ПО КАТЕГОРИИ

Користење на уредите за греење и ладење

ГРЕЕЊЕ НА ДРВА

ГРЕЕЊЕ НА ДРВА Користете само необработено природно дрво, како и дрвени брикети без никакви лепливи слоеви. Битно е дрвото да е суво, бидејќи влагата во дрвото ја намалува топлината и предизвикува создавање на густ чад. Дрвото треба да содржи влага испод 20%. Најдобар начин за складирање, за да може дрвото да се проветрува и побрзо да се суши, е да се складира на слоеви. При горење на дрвото не очекувајте топлината на воздухот да биде контантна цело време. Дрвото е најдобро да гори во циклуси.
Циклус е време од палење на дрвото до негова трансформација во нов слој на оган. Секој циклус може да се прилагоди за греење на неколку часа, во зависност од тоа колку дрва се ставени и како се подредени. Ситно сецкано дрво побрзо гори, бидејќи оганот одеднаш доаѓа и навлегува побрзо во сите делови од малото дрвце. Таков распоред е погоден кога е потребно интензивно ослободување на топлина. Поголеми парчиња, подредени паралелно и цврсто, поспоро согоруваат и се погодни за непрекинато одржување на оганот.

ЗНАЦИ ЗА ПРАВИЛНО ГОРЕЊЕ
Согорувањето би требало да е постепено заедно со пламенот, се додека дрвото не се претвори во жар. Целта е да се спречи димење. Димот не е вообичаен производ при горење на дрвата, но е последица на лошо согорување. Со осушените дрва и со доволно навлегување на примарен воздух, дрвата моментално се палат и правилно согоруваат при секое ново полнење. Димот кој излегува од врвот на оџакот мора да бидат проѕирен или бел. Сивите димови се знаци дека постои слабо и неправилно согорување на дрвата. Користење на дрва значи намалено користење на фосилни горива, пониска концентрација на CO2 во атмосферата и почиста околина.

ЗОШТО ДА СЕ ГРЕЕТЕ НА ПЕЛЕТИ?

ЗОШТО ДА СЕ ГРЕЕТЕ НА ПЕЛЕТИ 1. АВТОМАТИЗИРАН НАЧИН НА ЗАГРЕВАЊЕ
Предности на печките на пелети е во тоа што тие ја контролираат количината на дојдовен воздух, а за возврат се контолира процесот на согорување. Со само неколку копчиња ја контролирате потрошувачката на пелети и посакуваниот излез на топлина. Доволно е да се наполни еднаш дневно/неделно, зависно од капацитетот, грејната вредност и посакуваната температура.

2. АТМОСФЕРА И УДОБНОСТ
"Жив оган" ви овозможува посебна атмосфера на удобност и уживање во вашиот дом. Печките на пелети многу успешно го комбинираат едноставниот начин на работа споредено со плинските инсталации и живиот оган од обичните камини.

3. ДОЛГОРОЧНА ВИСОКА ПРОФИТАБИЛНОСТ
Главна предност пред плинските инсталации е долгорочната поголема исплатливост на пелетите. Истите имаат стабилни пазарни цени бидејќи произведувачите на пелети работат на слободен пазар. Исто така пелетите се официјално признаени како обновлив извор на енергија.

4. ОКОЛИНА
Пелетите несомнено добиваат предност, наспроти традиционалните крути горива. Скоро и не емитираат никаква количина на чад и пепел.

5. БРЗО И ЕДНОСТАВНО ОДРЖУВАЊЕ
Пелетите немаат потреба од дополнителна обработка пред процесот на согорување. Само ја отворате вреќичката и ги ставате во печката. Позитивно е дека зафаќаат мал простор за складирање, а не постојат специјални побарувања за начинот на складирање, освен што мора да бидат подалеку од влага.

КАКО ДА ОДБЕРЕТЕ КЛИМА УРЕД?

КАКО ДА ОДБЕРЕТЕ КЛИМА УРЕД? Битни карактеристики на кои би требало да обрнете внимание при купување на клима уред се:

• Целта на клима уредот – Дали ќе ја користите клима уредот само во летните месеци или низ цела година?
• Видот на клима уредот – во зависност од просторот во кој ќе се инсталира климата (зидна, подна, мултисплит)
• Одбирање на моќност (kW) – капацитетот на клима уредот зависи од големината на просторијата во која сакате да ја користите.
• Енергетска ефикасност – во самиот почеток инвертер климите се поскапи, но долгорочно е многу исплатливо вложување.
• Димензии на внатрешната и надворешната единица – ако сте ограничени со простор, обрнете внимание на димензиите
• Бучавост на климата – проверете ја висината на бучавоста, се препорачува што помала бучавост
• Естетски изглед на климата – псотојат голем избор на бои, дизајни на клима уредите со кои можете и да го разубавите просторот.